Vildtstriber
Vildtstriber er en samlet betegnelse, der dækker over lange striber i den enkelte mark, der er tilsået med vildt- og bivenlige plantearter. Som flerårige vildt- og bivenlige planterarter kan anvendes alle plantearter, som ikke betegnes som permanente afgrøder.
Det betyder, at disse planter skal have en levetid på maksimalt fire år. En vildtstribe bør være gødningsfri, have reduceret udsædsmængde og kan være græsstriber med enten gammel eller kort vegetation, udyrkede striber med eller uden spildfrø, eller striber med isåning af bi- og vildtvenlige planter. Fælles for alle vildtstriber er, at de bør udformes som lange, forholdsvis smalle striber frem for korte, brede stykker. Striberne bør dog som minimum være 1-2 meter brede, men 4-6 meter er mere passende.
På udyrkede arealer og i kanten af almindelige marker kan der nemt etableres vildtstriber. Vildtstriberne kan eksempelvis bruges til at udjævne skæve markkanter. Hvis striben etableres på udyrkede marker, må de ikke sprøjtes og gødes.
Gavner vildtstriber?
Ja, bestemt.
Vildtstriberne banner basis for en god frøproduktion til agerlandets fugle. Etårigt ukrudt, isåede blomsterblandinger og gammelt græs i striberne tiltrækker store mængder insekter, som også giver et godt fødegrundlag for mange dyr og deres afkom. En kortslået græsstribe giver grøntføde til harer og hjortevildt. Græsbræmmer med langt gammelt græs giver redeskjul, læ- og overvintringssted for vildtet.
Vildtstriber er bl.a. til gavn for sanglærke, agerhøne, hare, hjorte, insekter med flere.
Hvad siger loven om vildtstriber?
Vildtstriber må maksimalt være 10 meter brede, udgøre 10 % af marken og der skal som minimum være 10 meter imellem dem.
Vildtstriberne skal etableres mellem 15. april og 31. maj eller mellem den 1. og 30. september.
Vildtstriber må etablere ved pløjning, harvning, fræsning og lignende
Vildtstriber skal ikke anmeldes særskilt i Fællesskemaet, og de skal ikke indtegnes på markkortet. Vildtstriber har ikke en kvælstofnorm og skal derfor fraregnes ved beregning af markens kvælstofkvote.
Film om anlæggelse af vildstriber og insektvolde
Kilde: ”Sådan hjælper du markvildtet”, udarbejdet af Miljøministeriet og Naturstyrelsen i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Danmarks Jægerforbund.
Vildtstriber,
Hey Nikolaj og John,
tak for de gode film omkring vildtpleje, de er meget lærerige. Derfor vil jeg også gerne vide hvornår der kommer flere?
mvh. Simon
Hej Simon,
Selv tak, vi er glade for at du finder filmene lærerige. Der kommer flere, men jeg kan på nuværende tidspunkt desværre ikke sige hvornår.
Du kan evt. abonnere på vores Youtube kanal, http://www.youtube.com/user/jagtmagasin, og følge med der.
Mvh.
Nikolaj
Hej Nikolaj!
Er det så heldigt at du ved hvor man finder en lille såmaskine som man bærer på maven, der smider frøet ud 2 -3 mtr, Jeg har set den i programmet Bonderøven,,,
Søren Andersen